پاپ_آپ

آخرین مطالب

آخرین ارسال های انجمن

توفان‌ موسمي چیست؟

دريانوردان دوران باستان كه در شمال اقيانوس هند كشتي‌راني مي‌كردند، با باران‌هاي موسمي تابستان آشنايي داشتند

اين باران‌ها پيرامون شبه‌قاره هند، به ويژه خليج بنگال را توفاني و ناامن مي‌كرده است  و دامنه آن، حتي در برخي موارد به قلب درياي پارس هم كشيده مي‌شد به طوري كه در چند مورد مركز ايران را هم تحت تاثير قرار داده است.

در خرداد ماه و در حالي‌ كه نيم‌كره شمالي به سوي تابستاني سوزنده پيش مي‌تازد، در شبه قاره هند گويي زمستان آغاز مي‌شود. گرماي دهشتناك و مرگ‌آور توسط باراني سيل‌آسا به نام مانسون يا توفان‌هاي موسمي قطع شده و زندگي در اين سرزمين را امكان پذير مي‌سازد.

خط استواي هواشناسي ITCZ كه بر خلاف استواي جغرافيايي ثابت نيست و به شدت متغير است، بر روي فلات تبت مستقر شده و شبه قاره هند را كه از ديدگاه جغرافيايي در نيم‌كره شمالي قرار دارد، در نيم‌كره جنوبي قرار مي‌دهد.

سرچشمه اصلي نيروي مانسون (Monsoon)

همانند همه سيستم‌هاي اقيانوس‌شناسي و هواشناسي در سياره زمين، مانسون‌ها  هم نيروي اصلي خود را از خورشيد مي‌گيرند. كم ‌و بيش حدود 30% از انرژي خورشيدي كه به سطوح بالاي جوي مي‌رسد، به ‌وسيله سطوح فوقاني ابرها و سطح زمين به فضا بازتاب مي‌شوند.
مقدار بسيار كمي از آن نيز به ‌وسيله جو جذب مي‌شود. تضاد و تقابل فصل‌ها در دو نيمكره شمالي و جنوبي، موجب حركت آرام هوا از نيمكره زمستاني به سوي نيمكره تابستاني، به وسيله گراديان(2) افقي فشار و نيروي عمودي شناوري از اختلاف درجه حرارت، مي‌شود.

اما آب و خشكي، به مقدار يكسان انرژي دريافتي از خورشيد، دو واكنش متفاوت نشان مي‌دهند. دو دليل براي اين تفاوت ذكر شده است. نخست اينكه دماي ويژه آب دو برابر دماي ويژه خاك است، يعني با مقدار مساوي انرژي دريافتي، خاك دو برابر آب گرم مي‌شود. دليل دوم ‌كه از دليل نخست بسيار مهم‌تر است اين ‌است ‌كه، گنجايش مؤثر دما، (توانايي يك ماده براي نگه داشتن گرما)، براي اقيانوس‌ها بسيار بيشتر از قاره‌هاست.

در فصل زمستان، خشكي بيش از انرژي كه از خورشيد دريافت مي‌كند، انرژي به هوا گسيل مي‌كند. گرمايي كه در تابستان پيش در ژرفاي خاك ذخيره شده بود، اينك به سطح زمين مي‌آيد. از آنجاييكه در اقيانوس، گرماي بيشتري ذخيره مي‌شود، در زمستان سطح آن كمتر سرد مي‌شود.

جهت مشاهده کامل این مطلب ابتدا باید عضو شوید
برای مشاهده این پست، لطفاً وارد حساب کاربری خود شوید یا در سایت ثبت‌ نام کنید.
نام کاربری :
رمز عبور :
تکرار رمز :
موبایل :
ایمیل :
نام اصلی :
کد امنیتی :
 
کد امنیتی
 
بارگزاری مجدد

مطالب مرتبط

ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش